Tom Yam Goong czyli ostro-kwaśna zupa z krewetkami – przepis
Tom Yam Goong
Tajskiego słońca nie da się do Polski przetransportować, ale trochę tajskich smaków można. Dziś mam dla Was przepis na zupę, która była prawdziwym hitem naszego tegorocznego pobytu w Tajlandii. Przed pierwszy tydzień jadłam ją codziennie, a i później często była w naszym repertuarze. Tutaj podaję przepis na wersję z krewetkami, ale Tom Yam można oczywiście przygotować także z kurczakiem, rybą czy mieszanką owoców morza.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 laski trawy cytrynowej
- 8 plastrów galangalu
- 6-8 liści limonki kaffir
- 6-8 papryczek bird’s eye chili
- 1 pomidor
- 1 cebula
- kilka azjatyckich grzybków (mogą być shitake, enoki, shimeji)
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki cukru palmowego
- 12 – 16 krewetek
- 1 łyżka tajskiej pasty chili (opcjonalnie)
Przygotowanie Tom Yam Goong:
- Podgrzej w garnku bulion. Dodaj rozgniecioną i pokrojoną w trzycentymetrowe kawałki trawę cytrynową, porwane na pół liście limonki i rozgniecione papryczki (nie krój ich na kawałki – te trzy składniki nie będą jedzone, więc muszą być widoczne).
- Dodaj grzyby oraz pomidora i cebulę pokrojone w łódki. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut.
- Dodaj krewetki i zagotuj je lekko.
- Na koniec dopraw cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Uwaga! Po dodaniu soku z limonki zupy nie wolno już gotować, bo danie będzie miało gorzki smak.
Przepis jest moją wersją tej zupy. Porównałam kilka receptur z tajskich szkół gotowania i książek z tajską kuchnią i każda czym się różniła od tego, co pamiętałam z wakacji. Zresztą w Tajlandii także nie zawsze ta zupa wyglądała tak samo. Szczególnie tajska pasta curry nie zawsze była dodawana, a poznać to było można po tym, że czasem zupa miała bardziej czerwony kolor, a czasem mocniej przypominała kolorem bulion. Proporcje sosu rybnego i limonki oraz papryczek także można nieco dopasowywać do własnych gustów smakowych.
Na blogu znajdziesz także przepisy na inne tajskie dania: kurczaka z orzechami nerkowca, panang curry oraz zupę Tom Kka Kai