Tajski kurczak z orzechami nerkowca – przepis
Tym daniem zajadałam się już podczas mojej pierwszej podróży do Tajlandii, a i tym razem Gai Pad Med Mamuang Himmapan czyli smażony kurczak z orzechami nerkowca, był jedną z najczęściej zamawianych przeze mnie potraw.
W przeciwieństwie do wielu tajskich dań, to nie jest bardzo ostre, więc powinno smakować nawet tym z Was, którzy nie gustują w „gorących” smakach. Jak większość tajskich potraw, taki kurczak jest łatwy do przygotowania i nie będziecie musieli spędzić całego dnia w kuchni. Od powrotu z Tajlandii robiłam go już dwa razy i ciągle nie mam dość.
Zresztą – spróbujcie sami:
Gai Pad Med Mamuang Himmapan – przepis
Składniki na sos:
- 30 gr drobno posiekanego czosnku (kilka ząbków)
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru palmowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 150 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżka mąki
Przygotowanie sosu:
Rozgrzej na patelni olej (na średnim ogniu). Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmażaj, aż zacznie pachnieć (uważaj, żeby nie przypalić). Dodaj mąkę, podsmaż chwilę i zmniejsz ogień. Dodaj sosy sojowe i dokładnie rozmieszaj. Dodaj wodę, cukier i sól. Rozmieszaj. Sos powinien być dość gęsty.
Pozostałe składniki:
- 300 gr mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w paseczki
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka tapioki (może być tez zwykła mąka)
- łyżka oleju
- 1 cebula – warstwy pokrojone w łódeczki
- zielona część dymki
- 150 gr orzechów nerkowca (podprażonych wcześniej na suchej patelni)
- papryka (zielona lub czerwona) pokrojona w paski lub dużą kostkę
- świeża ostra papryczka lub trzy suszone
Przygotowanie:
Zamarynuj mięso w sosie sojowym i tapioce i odstaw na 20 minut. Później rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso. Odłóż mięso na bok. Na patelni lekko podsmaż cebule i paprykę. Dodaj mięso, orzechy nerkowca i przygotowany wcześniej sos i podsmażaj, aż sos pokryje dokładnie wszystkie składniki. Rozłóż na talerze i posyp zieloną dymką pokrojoną w długie paski (ok. 3 cm). Podawaj samodzielnie bądź z ryżem. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki tajskiego Master Chefa – Srisamorn Kongpun „Classic Thai Food”.