Wietnamskie spring rollsy – przepis
Świeże spring rollsy z wieprzowiną i sosem orzechowym
“Goi Cuong ”
Składniki
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 150 gram mielonej wieprzowiny (krewetek, mięsa krabowego lub tofu)
- 1 mały świeży ogórek
- mała miseczka liści mięty, bazylii purpurowej i sałaty
- ½ łyżeczki mieszanki curry
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 gram makaronu ryżowego
- ziarna sezamu
Przygotowanie
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i ostudź go. Napełnij dużą miskę ciepłą wodą. Zanurz arkusz papieru na krótką chwilę, do momentu aż zrobi się miękki. W woku lub na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek. Zmieszaj wieprzowinę, cukier, sos sojowy, rybny, curry i olej sezamowy. Dodaj mieszankę na patelnię i smaż przez 5 minut.
Przygotuj arkusz papieru ryżowego i rozłóż na nim wszystkie składniki (mięso, liście sałaty i przypraw, pokrojonego w cienkie paski ogórka oraz makaron. Zostaw po bokach około 5 centymetrów. Złóż odsłonięte boki do środka, a następnie ciasno zwiń arkusze. Miejsce zamknięcia skrop odrobina wody, żeby je skleić. Posyp ziarnami sezamu. Podawaj z sosem orzechowym.
Sos orzechowy
- 3 łyżki wody
- 3, łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 3 łyżki pokruszonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka posiekanej świeżej papryczki chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szczypta ostrej papryki
- ¼ szklanki mleka kokosowego lub wody
Przygotowanie
Możesz tylko zmieszać składniki, lub jeśli wolisz sos lekko ciepły, podgrzej na średnio rozgrzanej patelni przez 20 sekund
Przepis pochodzi ze szkoły gotowania Mui Ne Cooking School