Leczo – moja ulubiona węgierska potrawa
Przepis na leczo – danie jednogarnkowe na zabiegany dzień
Weekend upłynął pod znakiem gości i korzystania z kulturalnych atrakcji stolicy. Zaliczyłam wizytę w Filharmonii Narodowej, Teatrze Capitol i na Targach Slow Fashion. Przy takim napiętym planie nie bardzo jest czas na gotowanie. Zwykle gdy wiem, że będzie trudno znaleźć czas na kuchnię, planuję jedzenie na mieście. Czasem dobrym rozwiązaniem może być też przygotowanie szybkiego dania jednogarnkowego, które można odgrzać w każdej chwili. Na to rozwiązanie postawiłam w czasie weekendu. Przygotowane w piątek leczo sprawdziło się doskonale. Po paru minutach obiad był gotowy, a ja mogłam cieszyć się czasem spędzanym przy stole, a nie przy garach. Może nie jest to potrawa zbyt wykwintna, ale syci i rozgrzewa po zimowych spacerach.
Składniki:
- 8 dojrzałych pomidorów
- 6 papryk (po dwie żółte, czerwone i zielone)
- 1 duża cukinia
- 6 cebuli
- 500 g kiełbasy (zwykle kupuję po trochu w dwóch, trzech rodzajach)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- ostra papryka, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i podduś pokrojoną w piórka cebulę. Lekko posól. Dolej dwie, trzy łyżki wody, żeby cebula nie przywierała. W międzyczasie pokrój w paseczki oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę i pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Dodaj do cebuli. Duś dalej pod przykryciem. Sparz pomidory. Obierz je ze skórki i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Dodaj do garnka. Przypraw słodką papryką, solą i cukrem. Dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę ciepłej wody. Duś pod przykryciem około 15 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż chwile na patelni. Gdy warzywa cukinia i papryka będą miękkie, a pomidory zamienią się w gesty sos dołóż do garnka podsmażoną kiełbasę i dopraw ostrą papryką i ewentualnie odrobiną pieprzu. Podawaj z chlebem.