Orzechy pieczone z rozmarynem i papryką – przepis na filmowe wieczory
Co jest potrzebne, żeby listopadowy wieczór był udany? Ciepły koc, dobry serial i coś do przegryzienia. Niestety mam słabość do niezdrowych przekąsek. Muszę przyznać, że szczególnie gdy jest zimno, zamiast marchewek z dipem, zwykle wybieram chipsy, paluszki, ser i kabanosy. Nie będę tu ściemniać, moja dzisiejsza słodko-słona propozycja też nie jest zbyt zdrowa, bo co prawda zawiera świeże zioła i orzechy, ale także cukier i sporo soli. Za to pachnie obłędnie i tak też smakuje!
Przepis na orzechy pieczone z rozmarynem, syropem klonowym i wędzoną papryką przywiozłam w czerwcu z Florydy (co jak co, ale niezbyt zdrowe przekąski, to Amerykanie potrafią wymyślać). Znajoma Amerykanka przyrządzała je w mojej obecności i zapach rozmarynu roznoszący się po kuchni tak mnie zachwycił, że od razu poprosiłam o przepis. (Oryginalna receptura pochodzi z bloga barefoot contessa). Jeśli macie w planach wieczorny seans, najpierw przygotujcie sobie porcję!
Składniki:
- 3 szklanki podprażonych orzechów nerkowca
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki orzechów pecan
- pół szklanki migdałów
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 4 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól (w oryginalnym przepisie są 4 łyżeczki, ale taka wersja dla mnie była nieco za słona, mojemu mężowi pasowała, więc proponuję doprawiać powoli, zgodnie z własnymi preferencjami)
- oliwa
Przygotowanie:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i obficie skrop oliwą. Zmieszaj orzechy i wysyp na blachę. Polej mix sokiem z pomarańczy, syropem klonowym, posyp cukrem i papryką – wymieszaj, aby pokryć orzechy tą marynatą. Posyp wszystko połową rozmarynu i soli. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut. Co jakiś czas przemieszaj orzechy metalowa szpatułką, żeby się nie sklejały.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp całość pozostałym rozmarynem i solą, przemieszaj i odstaw do ostygnięcia. Raz od czasu potrząśnij mieszanką, żeby uniknąć sklejenia. Udanego seansu!