Ciasteczka orzechowe – przepis
Te kruche orzechowe ciasteczka (bardzo kruche!) to w moim domu absolutny hit! Moja mama przygotowywała je odkąd pamiętam i to jeden z tych przepisów, który u mnie zawsze jest wykorzystywany na specjalne okazje. Jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowały. Jest z nimi tylko jeden problem – zawsze jest ich za mało 🙂
Składniki:
- 20 dkg zmielonych orzechów (ja zwykle robię z włoskich, ale moja mama robi te ciasteczka także z laskowych czy z migdałów – możesz wybrać, co lubisz)
- 40 dkg mąki pszennej
- kostka masła
- 2 jaja
- cukier puder – spora ilość, bo ciasteczka trzeba obtoczyć, a nie posypać
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj zmielone orzechy i jaja. Wyrób gładkie ciasto. Z ciasta kulaj długie paski, pokrój na 6-7 cm kawałki i formuj z nich rogaliki. Piecz na blaszce wysmarowanej tłuszczem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika obtocz jeszcze gorące w cukrze pudrze. Trzeba to niestety zrobić, zanim ciastka przestygną, żeby cukier dobrze przywarł. Trochę można sobie poparzyć palce, ale warto!