Amerykańskie ciasto brownie – przepis
Za oknem zrobiło się biało i ma być coraz zimniej. Co prawda po świątecznym jedzeniowym szaleństwie miałam ograniczyć słodycze, ale jak przetrwać to zimno bez „umilaczy”? Brownie – amerykańskie ciasto czekoladowe, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie przeraź się, jeśli po wystygnięciu okaże się jeszcze nieco miękkie i mokre w środku (mój mąż zawsze pyta, czy za krótko piekłam?) – tak właśnie ma być 🙂
Składniki:
- 200 gr masła
- 200 gr gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym lepiej)
- 6 jajek
- 300 gr cukru
- 100 gr mąki
- 100 gr orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, a później wystudź. Jaja ubij z cukrem, dodaj mąkę, wystudzoną masę czekoladowo-maślaną oraz pokruszone orzechy (opcjonalnie). Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
A jeśli chcecie wytrwać przy noworocznych postanowieniach i odżywiać się zdrowiej, zawsze możecie przygotować wersję dietetyczną – nie wierzycie? Przepis już wkrótce!